מתעניין ברכישת קרוואן?

עצות מעשיות לרכישת קרוואן לטיולים

בואו ונתחיל מהשורה האחרונה –

מומלץ מאוד לרכוש קרוואן במדינת ישראל מכיוון שזאת חוויה משנת חיים בארצנו, וגם (ואולי בעיקר) מכיוון שהפחתת מס הקניה מאז 2012 עדיין בתוקף.

(ונחזור למאמר)

מסתבר שמטיילי קרוואנים נמצאים בארצנו כבר שנים לא מעטות, רק שמספרם היה מועט מידי. כישראלים אנו מחוברים לשטח, החל מטיולים משפחתיים וטיולי בית הספר, תנועות נוער והצבא וטיולים של "אחרי-צבא". יש לנו כאן תרבות שטח ויש לנו גם תרבות קמפינג. אבל משום מה לטייל עם קרוואן בארצנו לא נראה "כמתחבר" גם מפאת שטחה הקטן של ארצנו וכנראה שגם המצב הביטחוני "הלא מזהיר" תרם אף הוא. אבל מה קרה כאן בשנים האחרונות שפתאום נהיה כזה "באז" של קרוואנים ?

את עולם דגמי הקרוואנים אפשר לחלק לשניים – קרוואן-נגרר (Trailer) ואוטו-קרוואן (Motorhome). כמובן שקיים מנעד עצום של דגמים, גדלים, אבזור וכו' בכל אחת מהקטגוריות, אולם החלוקה הזאת עוזרת לעשות סדר גם בהגדרת הדרישות עבור הרוכש וגם בהבנת אופן ההתנהלות בשטח עם כל האחד מהדגמים.

גם את עולם רוכשי הקרוואנים אפשר גם לחלק לשניים – כאלה המעדיפים לרכוש דגם מוכן מפס הייצור של היצרן, או כאלה המעדיפים קרוואן המיוצר בדיוק על פי דרישותיהם.

השינוי הגדול בסצנת הקרוואנים בארצנו החל כנראה בשנת 2012, עת הופחת (זמנית) מס הקניה על יבוא קרוואנים נגררים (למיטב ידיעתי, תודות לפעולה של יבואן גדול בתחום). מדובר על הפחתה משמעותית מאוד  מהמחיר.

מכיוון שמחיר הקניה (וביטול המס) הוא משמעותי יותר כשמדובר על קרוואן-נגרר לעומת אוטו-קרוואן – כדאיות הרכישה נוטה (בשלב זה) לרכישת קרוואן-נגרר של מותגים המיובאים מחו"ל (בעיקר מאירופה), ועל כך אתמקד במאמר הזה. רק אדגיש לאלה החפצים לבנות בעצמם, שעלות בניה של קרוואן ברמה נאותה לא תהא זולה יותר מרכישה של קרוואן אירופאי חדש.

זן ואומנות אחזקת הקרוואן

מה בעצם קרוואן צריך? ובכן קרוואן צורך מים חשמל וגז והוא "פולט" מים אפורים (מי כיור ומי רחצה) ומים "שחורים" (מהאסלה) שלמעשה נאגרים בקסטת השירותים הכימיים של הקרוואן.

בעקרון כל מה שצריך זה חשמל ומים ונקודה לפינוי קסטת השירותים של הקרוואן (ניתן לרוקן ישירות לאסלת שירותים ציבוריים). ישנם בארצנו כ- 50 מקומות מסודרים שישמחו לארח אתכם ולספק חיבור לחשמל וחיבור לברז מים חיצוני ולרובם גם שירותים ומקלחות חיצוניים אם תחפצו בכך. למעשה כל אתר קמפינג יכול גם לארח קרוואן אם יש לו מקום מתאים לכך. חוץ מזה יש עשרות רבות של מקומות בהם אפשר לשהות חינם אין כסף. כמטייל ניתן בדרך כלל לשהות במקומות המותרים ללינה שטח עד כשבוע. רק לשמור על הסביבה.

בדיוק כמו בבית גם לקרוואן מערכת חשמל, גז ומים וכמו בכל תחום גם לעולם הקרוואנים יש עולם "מינוח" משל עצמו. כדאי שנכיר אותו על מנת שנדע מה בעצם הקרוואן מכיל ומה כדאי לנו שיהיה בקרוואן שנרכוש.

מערכת המים

לקרוואן 3 מערכות מים. הראשונה משמשת למים הזורמים בכיור או במקלחת. מים אלה נקלטים ממקור חיצוני על ידי חיבור אל ברז-גינה הממלא את מיכל המים הפנימי של הקרוואן. מערכת שניה (מים אפורים) הם המים הנפלטים מהכיור או המקלחת בדרך כלל אל יציאה בתחתית הקרוואן אליה יש לחבר צינור שרשורי לפינוי המים או שנאגרים במיכל ייעודי ולפנות כשמתמלא. המערכת השלישית (מים שחורים) נאגרת בקסטת הריקון של השירותים הכימיים של הקרוואן. זהו מיכל בגודל משתנה (סביב 20 ליטר) שנדרש לרוקן אחת ליום-יומיים ולמלא שוב עם חומר כימי לשימוש נוסף.

מערכת חשמל

מערכת החשמל יכולה להיות מופעלת על ידי חיבור למקור חיצוני (על ידי כבל חשמל) כולל גנרטור חיצוני או למצברים פנימיים המותקנים בקרוואן. המצברים נטענים על ידי חיבור לחשמל או מפאנלים סולאריים המותקנים על גג הקרוואן.

מערכת גז

מערכת הגז ניזונה ממיכל גז (שיש לוודא שהוא סגור בזמן נסיעה). המערכת משמשת כמובן לכיריים, לחימום מים, להפעלת מקרר, ואפילו מאפשרת נקודת גז חיצונית לחיבור מנגל או כיריים חיצוניות. ישנם המחזיקים שני בלוני גז, בדיוק כמו בבתים, להחלפה עם ההתרוקנות של אחד.

חימום המים

את המים ניתן לחמם על ידי חימום חשמל או באמצעות מחמם הפועל על גז. שיטת החימום בעזרת גז עדיפה מכיוון שזמינות המים החמים היא מיידית ואינה תלויה בזמינות חשמל.

מזגן

בארצנו לא ניתן לשרוד ללא מזגן. המזגן הוא צרכן החשמל הגדול בקרוואן. מטייל שמחבר את הקרוואן למקור חשמל חיצוני לא צריך להיות מודאג מגודל המזגן. אולם מי שמתבסס על אנרגיה סולארית או על גנרטור ישאף למזגן בגודל מינימלי וסביר להניח שלא יעלה על 1 כ"ס.

איזה רכב צריך על מנת לגרור קרוואן?

מעבר לוו הגרירה הברור מאליו. ברישיון הרכב מצוין כושר הגרירה של הרכב. זאת אומרת איזה משקל נגרר מותר לרכב לגרור. בנוסף חשוב לדעת שלנהג עם רישיון ב' מותר לגרור עד משקל של 1.5 טון אפילו אם לרכב כושר גרירה גבוה מכך. מעבר למשקל של 1.5 טון נדרש רישיון ג'.

איך נוהגים עם קרוואן מאחור?

ישנם שיגידו "אסור לנסוע עם קרוואן יותר מ 80 קמ"ש". ובכן מותר לנסוע עם קרוואן במהירות המתאימה לתנאי הדרך ורצוי להפחית 10 קמ"ש מהמהירות המרבית.

"רשימת קניות" מומלצת לקרוואן

  • קרוואן עם מעצורים
  • חימום מים על גז
  • מזגן
  • מיכל גז 12 ק"ג (או 2 מכלים של 5 ק"ג)
  • חיבור גז חיצוני
  • מיכל מים (לפחות 80 ליטר)
  • חיבור מים חיצוני (לחיבור ברז גינה)
  • מדיד למצב המים
  • פאנל סולארי אחד לפחות
  • מצבר אחד לפחות
  • טלוויזיה עם עידן+ מובנה עם אנטנה חיצונית
  • סנדל נעילה לגלגל
  • מנעול לייצול
Untitled